Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowy tort z banią i kurczakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
papryka żółta 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
ogórki kiszone 3 sztuki
pomidor pelati 1 puszka
polędwiczki z kurczaka 500 gram
penne 300 gram
mozzarella tarta 200 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sos chili słodki 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
dynia 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowy tort z banią i kurczakiem

Dynię umyć, osuszyć i pokroić w duża kostkę. Do rondela wlać olej i rozgrzać go. Dodać dynię i smażyć. Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pokroić je w dużą kostkę. Do podprażonej dyni dodać pokrojoną cukinię oraz papryki i dalej prażyć. Po około 2-3 minutach wlać ½ szklanki wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Po około 10-15 minutach zdjąć pokrywkę i dodać ogórki. Odparować nadmiar płynów. Zdjąć z ognia. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić je na patelnię i usmażyć do miękkości. Następnie łyżką cedzakową przełożyć mięso do warzyw. Garnek ponownie postawić na ogień. Wlać sos sojowy oraz słodki sos chili.Do miski przelać pomidory i zmiksować. Dodać mąkę oraz koncentrat i wymieszać. Przelać do garnka i zagotować. Doprawić bazylią, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Makaron ugotować do miękkości. Dno tortownicy wysmarować łyżką oleju. Wysypać połowę makaronu, posypać serem i nałożyć połowę sosu. Znów posypać serem. Ponownie ułożyć makaron, ser, sos i ser. Zapiekać około 30 minut w 180 st. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 29.11.2013 22:51
Podoba mi się ten przepis.
Konczi 29.11.2013 22:15
super przepis
Monika10 29.11.2013 22:13
pyszny torcik
iwi 29.11.2013 21:58
Super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak