Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki
-
makaron rurki
0.5 opakowania -
makaron świderki
0.5 opakowania -
grzyby
200 g -
czosnek
1 ząbek -
cebule
2 sztuki -
sól
2 szczypty -
pieprz
2 szczypty -
jajko
3 sztuki -
tartego żółtego sera
3 szklanki -
śmietanka
300 ml -
gałązki rozmarynu
2 szt. -
masło
3 łyżki -
pietruszka
3 łyżki -
sok z cytryny
1 szt.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente.
Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.
Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się