MAKARONOWY TORT GRZYBOWY

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zapiekanka makaronowa w formie tortu - ciekawa propozycja na lunch lub spotkanie przy stole ze znajomymi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • makaron rurki

    0.5 opakowania
  • makaron świderki

    0.5 opakowania
  • grzyby

    200 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebule

    2 sztuki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • jajka

    3 sztuki
  • tartego żółtego sera

    3 szklanki
  • śmietanka

    300 ml
  • gałązki rozmarynu

    2 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • pietruszka

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente.
Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat