Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARONOWY TORT GRZYBOWY

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka makaronowa w formie tortu - ciekawa propozycja na lunch lub spotkanie przy stole ze znajomymi.

Składniki:

składniki

makaron rurki 0.5 opakowania
makaron świderki 0.5 opakowania
grzyby 200 g
czosnek 1 ząbek
cebule 2 sztuki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
jajko 3 sztuki
tartego żółtego sera 3 szklanki
śmietanka 300 ml
gałązki rozmarynu 2 szt.
masło 3 łyżki
pietruszka 3 łyżki
sok z cytryny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARONOWY TORT GRZYBOWY

Makaron gotujemy al dente.
Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak