Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    4 szt
  • szpinak świeży

    200 g
  • ricotta

    100 g
  • czosnek

    2 zabki
  • sól

    1 łyzeczka
  • gałka muszkatałowa

    1 szczypta
  • oliwa

    30 ml
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KOSZYCZKI:

Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Odcedzamy / przelewamy zimną wodą.

W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju.

Płaty lasagne kroimy na 2 części.

Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą.

Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt.

Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Robimy tak samo z resztą makaronu.

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.

Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku.

Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej.

Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym.

Przed podaniem polewamy Party dipem czosnkowym Prymat ( wymieszanym wcześniej z jogurtem ).

Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 29.09.2013 23:10
świetny przepis
Jusiaa 17.09.2013 18:19
no ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat