Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem
Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.
Odcedzamy / przelewamy zimną wodą.
W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju.
Płaty lasagne kroimy na 2 części.
Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą.
Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt.
Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Robimy tak samo z resztą makaronu.
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku.
Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej.
Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym.
Przed podaniem polewamy Party dipem czosnkowym Prymat ( wymieszanym wcześniej z jogurtem ).
Gotowe!