Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 4 szt
szpinak świeży 200 g
ricotta 100 g
czosnek 2 zabki
sól 1 łyzeczka
gałka muszkatałowa 1 szczypta
oliwa 30 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe koszyczki z ricottą i szpinakiem

KOSZYCZKI:

Makaron lasagne gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Odcedzamy / przelewamy zimną wodą.

W wąskim rondelku rozgrzewamy oleju.

Płaty lasagne kroimy na 2 części.

Pojedynczo umieszczamy w chochelce / chochli / łyżce wazowej ( u nie mówimy chochelka ) i dociskamy łyżką drewnianą.

Tak dociśnięte wkładamy do rozgrzanego oleju i trzymamy kilka minut – w tym czasie koszyczek lekko się zrumieni i utworzy zaokrąglony kształt.

Odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Robimy tak samo z resztą makaronu.

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.

Dodajemy oczyszczony i przesiekany szpinak , a następnie 2 posiekany ząbki czosnku.

Przesmażamy kilka minut , a następnie doprawiamy solą , odrobiną pieprzu i gałki muszkatałowej.

Lekko ostudzony mieszamy dokładnie w roztartym serkiem ricotta.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Przygotowane makaronowe koszyczki napełniamy farszem szpinakowym.

Przed podaniem polewamy Party dipem czosnkowym Prymat ( wymieszanym wcześniej z jogurtem ).

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 29.09.2013 23:10
świetny przepis
Jusiaa 17.09.2013 18:19
no ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak