Makaronowe gniazdka "trzy sery"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    10 dag
  • makaron grube wstążki

    10 dag
  • sól

  • cebula

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

  • szpinak mrożony

    30 dag
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • salami

    15 dag
  • pomidory krojone z puszki

    1
  • cukier

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • ser żółty

    5 dag
  • mozarella

    1
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaronowe gniazdka "trzy sery" foto
Makarony gotujemy osobno w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Formujemy małe gniazdka.
Krok 2 - Makaronowe gniazdka "trzy sery" foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Smażymy połowę. Dodajemy szpinak i dusimy, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Układamy na środku gniazdek.
Krok 3 - Makaronowe gniazdka "trzy sery" foto
Salami zrijamy w różyczki i wbijamy w szpinak.
Krok 4 - Makaronowe gniazdka "trzy sery" foto
Rozgrzewamy olej i podsmażamy resztę cebuli i czosnku. Dodajemy pomidory i duzimy na malym ogniu ok 10 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem. wykładamy na gniazdka.
Krok 5 - Makaronowe gniazdka "trzy sery" foto
Mozarellę mini odsączamy, kroimy kuleczki na pół. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na zapiekance. Posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Dekorujemy bazylią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 01.05.2014 08:50
Super jest taki makaron :-)
mysza75 29.04.2014 12:55
piękne gniazdka, fajne makarony i nadzienie
V_kuchareczka 28.04.2014 13:54
wygląda smakowicie
usmiech 28.04.2014 13:40
ciekawy przepis
Megg 28.04.2014 13:21
Przepyszne danie
Malinka 28.04.2014 12:58
Ja zjadłabym z ogromną przyjemnością!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat