Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe brokuły w sosie śmietanowo-serowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło do smażenia 50 g
śmietanka 12-procentowa 200 ml
cebula 1 szt.
brokuł 1. szt.
makaron świderki 1 opakowanie
ser mozarella 1 szt.
ser żółty
bulion warzywny 300 ml
przyprawy
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Możemy użyć produktów bezglutenowych. Makaronu z mąki kukurydzianej oraz bezglutenowej mąki pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe brokuły w sosie śmietanowo-serowym

W dużym garnku roztopić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut. Do cebuli i masła dodać brokuł podzielony na różyczki oraz surowy makaron.
Wszystko zalać gorącym bulionem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem wg uznania. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

W międzyczasie ser mozarrella utrzeć na drobnych oczkach, a garść sera żółtego na grubych - ja wybieram goudę.

Gdy makaron z brokułem się dusi, od czasu do czasu mieszamy.

W małym garnku roztapiamy resztę masła i dodajemy mąkę, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Dolewamy powoli śmietanę, gotujemy.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy sery gotujemy i ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy makaron zmięknie, przelewamy do dużego garnka sos serowy i łączymy z makaronem i chwilę razem gotujemy.

Przekładamy do miseczek, posypujemy żółtym serem i bazylią.
Możemy przyozdobić pomidorami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak