Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe babczeki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron muszelki 150 gram
marchew 1 duża sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
koperek 1 garść
boczek wędzony 20 dag
masło 3 łyżki

Sos

masło 2 łyżki
mąka 1 czubata łyzka
mleko 250 ml
ser żółty starty 1 garść
chrzan ze słoika 1 łyzka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe babczeki

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w krążki. W rondlu roztapimy masło i wrzucamy warzywa, dusimy pod przykrycim ok 15 min, dolewamy szklankę wody i wsypujemy makaron, przykrywamy i tzrymamy na bardzo wolnym ogniu ok 10-15 min tak aby makaron napęczniał i wchłonął cały wywar, ale nie był rozgtowany.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy razem z warzywamy i dodajemy koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy sosem, mieszamy i przekładamy do foremki na muffinki (używamy silikonowej lub blaszanej). Pieczemy przez 25-30 min w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy gdy troszkę przestygną.
Sos: W rondlu roztapiamy masło, dodajemy margarynę, mieszamy gdy się połączą zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko, intensywnie mieszając aby nie powstały grudki, ustawiamy ponownie na wolnym ogniu, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Zdejmujemy z ogniu i wbijamy jajko, roztrzpujemy i dodajemy łyżke chrzanu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Na koniec wsypujemy starty na drobnnych oczkach ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 31.07.2014 11:07
fajne jedzonko
ice cubes 31.07.2014 09:41
ciekawa przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak