Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i mielonym pod beszamelem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
pieczarki 40 dag
Makaron kolanka 25 dag
cebula 2 małe
sól
pieprz
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 300 ml
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
ser gouda 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i mielonym pod beszamelem

Makaron gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mięso mielone, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy wszystko razem, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania wykładamy na dno makaron, warstwę mięsa z pieczarkami. Zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Pieczemy ok 45 min w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 03.12.2013 09:46
smaczna zapiekanka
Ania84 03.12.2013 07:57
Można użyć dowolnego ulubionego makaronu (kokardki, rurki, wstążki itp. )
w mojej kuchni 03.12.2013 06:05
lubię takie podane smacznie jedzonko...
iwi 02.12.2013 22:47
Przepyszna zapiekanka
Adamorek 02.12.2013 22:11
bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak