Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka
Kroki postępowania
Cebulę obrać, pokroić w piórka i wsypać do kiełbasy.
Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do kiełbasy.
Wszystko razem chwilę smażyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do podsmażonej kiełbasy z cebulą.
Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, a następnie wlać mleko i szybko mieszać, aby nie powstały grudki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Piec w temp. 180 st przez 20 min.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać ją serem, a następnie włożyć jeszcze na chwilkę do piekarnika aby ser się roztopił.
Smacznego!