Makaronowa zapiekanka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    500 gram
  • makaron świderki

    500 gram
  • cukinia

    1 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuk
  • szpinak świeży lub mrożony

    300 gram
  • śmietana 12%

    300 gram
  • ser żółty

    4 plastry
  • sól

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaronowa zapiekanka foto
Kroimy pierś kurczaka w nieduże kawałki i doprawiamy przyprawą do kurczaka lub innymi do smaku. Smażymy, aż się zarumieni. Odstawiamy do naczynia zabierając się do kolejnego etapu.
Krok 2 - Makaronowa zapiekanka foto
Gotujemy kolorowy makaron świderki, pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Makaronowa zapiekanka foto
Następnym etapem jest podsmażenie cukinii i papryki na małej ilości tłuszczu, warzywa mają być "zgrillowane". Wszystko przyprawiamy do smaku.
Krok 4 - Makaronowa zapiekanka foto
Szpinak dusimy na patelni, aż zrobi się miękki. Dusimy szpinak i doprawiamy czosnkiem i solą i pieprzem.
Krok 5 - Makaronowa zapiekanka foto
Kolejnym etapem będzie robienie sosu, który składa się głownie ze śmietany i niewielkiej ilości wody. Wszystko razem podgrzewamy na patelni dodajemy sól, pieprz i zioła wg. uznania. Sos będzie wykorzystany do polania całości zapiekanki.
Krok 6 - Makaronowa zapiekanka foto
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Połowę ugotowanego makaronu wykładamy warstwą na dnie. Następnie dajemy usmażone piersi z kurczaka.
Krok 7 - Makaronowa zapiekanka foto
Kolejna warstwa to usmażona cukinia i papryka oraz szpinak.
Krok 8 - Makaronowa zapiekanka foto
Wszystko przykrywamy reszta makaronu. Polewamy całość sosem śmietanowym. Na wierzch układamy plastry sera żółtego.
Krok 9 - Makaronowa zapiekanka foto
Zapiekankę wkładamy do pieca 180 stopni na 30-40 minut.
Krok 10 - Makaronowa zapiekanka foto
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
parysek10 03.12.2012 15:42
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat