Makaroniki z konfiturą pomidorową i solą morską Tomasza Dekera

Makaroniki z konfiturą pomidorową i solą morską Tomasza Dekera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka migdałowa

    300 g
  • cukier puder

    300 g
  • białka

    110 g
  • cukier kryształ

    200 g
  • woda

    80 g
  • barwnik spożywczy czerwony

Konfitura pomidorowa

  • pomidory malinowe

    250 g
  • cukier żelujący

    100 g
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomasz Deker poleca:
Pomidory bez skórki i miąższu zagotować z dodatkiem cukru żelującego i soli morskiej. Po ok. 5–10 minutach schłodzić. Mąkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem i dodać ⅓ białek. Całość dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Dodać barwnik.
Cukier kryształ zagotować z wodą i startą skórką cytrynową do uzyskania temp. 118°C. W tym czasie ubić pozostałe białka, a gdy syrop osiągnie zadaną temperaturę, zaparzyć pianę z białek. Ubijać do momentu przestudzenia masy, następnie połączyć ją z masą białkowo-migdałową.
Makaroniki szprycować na blachy i pozostawić na 2 godz. do przeschnięcia.
Piec ok. 10–12 min w temp. 150°C. Po wyjęciu z pieca i przestudzeniu składać z konfiturą pomidorową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

20.03.2015 10:01
wyglądają baaardzo smakowicie!

Noruas

20.03.2015 09:46
rewelacyjny kolorek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat