Przepis i sposób przygotowania na: Makaroniki z konfiturą pomidorową i solą morską Tomasza Dekera
Pomidory bez skórki i miąższu zagotować z dodatkiem cukru żelującego i soli morskiej. Po ok. 5–10 minutach schłodzić. Mąkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem i dodać ⅓ białek. Całość dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Dodać barwnik.
Cukier kryształ zagotować z wodą i startą skórką cytrynową do uzyskania temp. 118°C. W tym czasie ubić pozostałe białka, a gdy syrop osiągnie zadaną temperaturę, zaparzyć pianę z białek. Ubijać do momentu przestudzenia masy, następnie połączyć ją z masą białkowo-migdałową.
Makaroniki szprycować na blachy i pozostawić na 2 godz. do przeschnięcia.
Piec ok. 10–12 min w temp. 150°C. Po wyjęciu z pieca i przestudzeniu składać z konfiturą pomidorową.