Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem, papryką jajem sadzonym i kurczakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
polędwiczki z kurczaka 5-6 sztuk
makaron ugotowany 3 szklanki
szpinak mrożony 200 g
ząbki czosnku 3 sztuki
śmietana 12% 100 g
papryka czerwona 1/2 sztuki
oliwa do smażenia
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
sól do smaku

Porada

Smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie obiadowe, które stworzyłam z "resztek" zalegających w lodówce. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie zalegającego, ugotowanego makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem, papryką jajem sadzonym i kurczakiem

1. Polędwiczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podsmażamy dwie minuty.

2. Dodajemy szpinak, smażymy często mieszając do jego rozpadnięcia. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlewamy śmietanę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy 5 minut.

3. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Na wierzch wbijamy jajka, posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy patelnię i dusimy całość pod przykryciem przez 3-4 minuty do ścięcia jaj. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 27.05.2017 20:21
Super danie ☺
Bożena Matuszczyk 25.05.2017 10:26
Pyszne danie;)
olkaaa 24.05.2017 17:32
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak