Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 500 g
szpinak mrożony 500 g
czosnek 3 ząbki
ser pleśniowy typu gorgonzola 150 g
śmietana 30% 150-200 ml
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
żółtko jajek 3-4

Porada

Zamiast śmietanki 30% można użyć mleka zagęszczonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrozić, odcisnąć, przesiekać malakserem albo zmielić maszynką do mięsa. Wrzucić na patelnię, dodać masło, odrobinkę soli, podlać wodą, nakryć i poddusić. Dolać nieco śmietanki i udusić do miękkości.
Krok 1 - Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym foto
2
Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 2 - Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym foto
3
Dolać resztę śmietanki i zagotować stale mieszając.
Krok 3 - Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym foto
4
Doprawić utartym czosnkiem, solą i białym pieprzem. Na koniec dodać surowe żółtka i jak najszybciej wymieszać widelcem. Nie dopuścić do ścięcia żółtek.
Krok 4 - Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym foto
5
W międzyczasie ugotować al dente ulubiony kształt makaronu i wymieszać ze szpinakiem.
Krok 5 - Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.08.2014 01:00
Super makaron :-)
Anna133 02.07.2014 08:11
taki lubię najbardziej, fajne połączenie smaków
Katarzyna59 01.07.2014 20:34
pyszne jedzonko
Kuchenka 01.07.2014 19:06
pyszności :)
Alex_M 01.07.2014 18:09
pyszny makaron :)
Joannasz3190 01.07.2014 17:54
Rewelacja :)
votus 01.07.2014 16:20
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak