Makaron ze szpinakiem i kotlecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    20 dag
  • szpinak mrożony

    250 g
  • masło

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mięso mielone wieprzowe

    40 dag
  • jajko

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyzeczka
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni roztapiamy masło dodajemy szpinak, chwilę podsmażamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy ze szpinakiem i całość podsmażamy jeszcze 5 minut. Makaron podajemy z małymi kotlecikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat