makaron ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    150 gram
  • szpinak baby

    2 garści
  • ser pleśniowy

    100 gram
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczytpa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,ale po ugotowanie nie przelewamy zimna wodą.
Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy z paski, ale niezbyt drobno
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę na rozgrzana oliwę i podsmażamy chwilkę. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, smażymy od czasu do czasu mieszając. Kiedy listki szpinaku będą miękkie dodajemy na patelnię śmietanę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.11.2015 19:51
apetyczne danie
Kuchenka 26.08.2015 22:04
hmmm, pyszności same poprostu
cukiereczek 26.08.2015 18:30
apetyczne danie
jasiek 26.08.2015 17:17
świetne i lekkie danie
Aleksandra/Olcia 26.08.2015 15:44
uwielbiam,lekko i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat