Makaron ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron graham wstążki

    400 g
  • szpinak mrożony

    450 g
  • masło

    80 g
  • cebula

    4 szt
  • ząbek czosnku

    6 szt
  • śmietana 30%

    150 ml
  • żołty starty ser

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.
Masło roztapiamy w dużej patelni.
Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości.
Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zważenia.
Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron.
Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Każdą porcję posypujemy startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SYLKA 17.02.2012 20:04
Bardzo lubie dania ze szpinakiem
foczka-ks 17.02.2012 18:28
nie jadłam a bym się skusiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat