Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1 peczek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    4 szt
  • szynka parmeńska

    8 plasterków
  • szałwia

  • pomidory suszone Smak

    16 szt
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • masło

    1 łyżka
  • śmietanka 12-procentowa

    400 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • pomidorki koktajlowe

    8 szt
  • makaron

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości około 5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy a następnie nakładamy na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 31.12.2014 10:51
pięknie wygląda
Joannasz3190 29.11.2014 16:53
Pyszności :)
Sroczka 29.11.2014 15:02
Taki obiad z chęcią zjem.
Magda60 29.11.2014 14:02
swietny obiadek
Ania321 29.11.2014 13:38
smaczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat