Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron papardelle
200 g -
grzyby leśne
300 g (np. podgrzybki) -
szalotka
2 szt -
ząbki czosnku
2 szt -
masło
3 łyżki -
tymianek posiekany
1 łyżka (świeży) -
Bulion grzybowy
250 ml -
śmietana kremowa 30% lub 36%
50 ml -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Makaron ze świeżymi grzybami
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)