Makaron ze świeżymi grzybami

Makaron ze świeżymi grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron papardelle

    200 g
  • grzyby leśne

    300 g (np. podgrzybki)
  • szalotka

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • masło

    3 łyżki
  • tymianek posiekany

    1 łyżka (świeży)
  • Bulion grzybowy

    250 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron ze świeżymi grzybami

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Lis 03.01.2016 11:54
Wygląda bardzo smakowicie:)
MAR3STA 05.10.2015 22:25
pyszne danie!
Ola1984 01.10.2015 07:47
Bardzo apetyczne danie. Prosto i smacznie.
Czarnula666 30.09.2015 17:49
Pyszny obiad :-)
Pani Domu 30.09.2015 10:30
smacznie wygląda
jagoda5913 30.09.2015 00:52
pyszne danie
wwwiolka 29.09.2015 21:42
Bardzo apetycznie wygląda.
iziona 29.09.2015 18:54
Bardzo apetycznie wyglada to jedzonko :)
ilka01 29.09.2015 18:52
pychota :)
Aleksandraa 29.09.2015 17:39
pyszny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat