makaron zapiekany z serem i sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron płaty Lubella

    cała paczka
  • mięso mielone

  • bazylia świeża

  • olej

  • ser gouda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty makaronu obmoczyć w zimnej wodzie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przecier pomidorowy gotować w rondlu aż do zgęstnienia można dodać świeżej bazili drobniutko posiekanej, a potem ten sos wlać na płaty makaronu,lecz nie cały. Mięso piec na oleju ale nie trzeba aż będzie brązowe lecz nie za mocno.Potem ładnie ułożyć na sosie pomidorowym. Znowu ułożyć płaty polać sosem i poukładać ser najlepiej grubo. Wszystko zapiec w piekarniku dopóki brzegi makaranu nie będą twarde a makaron dobrze wypieczony.


Można ozdobić liśćmi bazylli ale po upieczeniu !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat