Makaron z tuńczykiem i salsą Harissa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    250 g tagliatelle lub rurki
  • tuńczyk kawałki w oleju

    150 g lub inna ryba w oleju
  • salsa Harissa

    1 łyżeczka
  • śmietanka

    200 ml
  • pomidorki koktajlowe

    6-10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego dania trwa dosłownie 5 minut, dlatego zaczynam je robić w tym samym momencie kiedy wrzucam makaron do gotującej się wody. Na patelnie wrzucam składniki – tuńczyk w oleju, pomidorki przekrojone na pół, łyżeczka salsy Harrisa. Pomidorki przyciskam widelcem by puściły sok.Mieszam wszystko i podsmażam razem kilka minut. Gdy makaron jest gotowy, dodaję śmietankę.
Wrzucam makaron do sosu.Mieszam i zostawiam kilka sekund na ogniu makaron w sosie.Nakładam na talerze i gotowe :) Smacznego !

Salsa Harissa do kupienia w sklepach z marokańską żywnością,jak i szeroko dostępna na allegro; Polecam wypróbowania jej również do mięs, nadaje wspaniałego smaku wielu daniom;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 17.12.2013 21:03
pyszne jedzenie
babajaga1969 07.12.2013 09:37
pysznie podany makaron
gosia56 23.11.2013 10:01
pyszne jedzonko
Mniam 18.11.2013 10:25
Takie smaki to coś dla mnie :)
mysza75 16.11.2013 10:36
bardzo lubię salse Harissa, fajne połączenie, pysznie wygląda
EmciaPichci 14.11.2013 07:18
fiu fiu wygląda apetycznie!
ONY_za_kare 13.11.2013 11:15
wspaniałe danie!
Babciagramolka 12.11.2013 10:52
Wszystko co pikantne to dla mnie :) . Wszystkie makarony dla mnie :). Czyli potrawa akurat dla mnie :).
ssylwiaa 12.11.2013 10:18
moje smaki, super ;)
Olga_SK 12.11.2013 09:50
Czuje, że by mi smakowało :) Muszę się zaopatrzyć w tę salsę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat