Makaron z szynką w sosie śmietanowym z tymiankiem

Makaron z szynką w sosie śmietanowym z tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszelki

    250 g
  • cebula

    1
  • szynka parmeńska

    100 g
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • tymianek

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka
  • woda

    0,5 szklanki
  • rukola

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Makaron z szynką w sosie śmietanowym z tymiankiem

Zagotować wodę na makaron. Posolić.

W tym czasie pokroić szynkę w paseczki, cebulę w kosteczkę.

Wrzucić makaron, gotować ok 10-15 minut, w zależności od rodzaju makaronu.

Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać cebulę i szynkę, podsmażyć 5 minut, następnie dodać tymianek, sól, pieprz, całość zalać śmietanką wymieszaną z wodą z makaronu (0,5 szklanki), gotować kilka minut cały czas mieszając.

Makaron odcedzić , dodać do sosu, wymieszać.

Podawać z rukolą lub inną sałatą.
wedith1
Zamiast szynki parmeńskiej można użyć innej dojrzewającej, lub zwykłej wędzonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Damiano 09.09.2015 22:53
Smaczne danie
IKrakowianka 09.09.2015 20:20
smaczne danie
misia53 09.09.2015 18:48
taki obiadek uwielbiam
agaK. 09.09.2015 18:45
Proste i fajne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat