MAKARON Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie to danie. Świeże pomidory, makaron, bazylia i ser długo dojrzewający to gwarancja pysznej potrawy!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pomidory

    8 sztuk
  • makaron

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oregano

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • ser długodojrzewający

    100 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody z gotowania.

Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat