Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem z mascarpone i borówek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 500 g
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier puder do smaku
borówka amerykańska 1 szkl.
serek mascarpone 250 g
jogurt naturalny do smaku
sól do smaku
sok z cytryny do smaku

Porada

Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami, malinami, jeżynami, poziomkami albo truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem z mascarpone i borówek

Borówki amerykańskie umyć, dokładnie osączyć, zmiksować niezbyt dokładnie. Mus połączyć z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym - wymieszać dodając tyle jogurtu naturalnego, aby sos był gęsty, ale półpłynny. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać na sicie chłodną bieżącą wodą. Po dokładnym odsączeniu połączyć z sosem borówkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata 26.07.2022 12:16
Fantastyczny przepis! Sos do makaronu przepyszny. Będzie też idealny do placków i naleśników. Dziękuję❤️
Habibi 30.01.2016 09:54
~ INFO dla zgłaszającego nadużycie z powodu zbyt prostego przepisu! Pewnie ty zaczynałaś swoje gotowanie od francuskich przystawek i dań z karty 5* Michelina, ale nie każdy tak jada! Większość osób preferuje i stosuje na co dzień normalną prostą domową kuchnię! Radzę przejrzeć swoją księgę... a na początek przeczytać ZE ZROZUMIENIEM regulamin portalu!
Babeczka35 29.01.2016 18:08
Pyszna propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak