Makaron z sosem z mascarpone i borówek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    500 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • cukier puder

    do smaku
  • borówka amerykańska

    1 szkl.
  • serek mascarpone

    250 g
  • jogurt naturalny

    do smaku
  • sól do smaku

  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki amerykańskie umyć, dokładnie osączyć, zmiksować niezbyt dokładnie. Mus połączyć z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym - wymieszać dodając tyle jogurtu naturalnego, aby sos był gęsty, ale półpłynny. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać na sicie chłodną bieżącą wodą. Po dokładnym odsączeniu połączyć z sosem borówkowym.
Habibi
Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami, malinami, jeżynami, poziomkami albo truskawkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 30.01.2016 09:54
~ INFO dla zgłaszającego nadużycie z powodu zbyt prostego przepisu! Pewnie ty zaczynałaś swoje gotowanie od francuskich przystawek i dań z karty 5* Michelina, ale nie każdy tak jada! Większość osób preferuje i stosuje na co dzień normalną prostą domową kuchnię! Radzę przejrzeć swoją księgę... a na początek przeczytać ZE ZROZUMIENIEM regulamin portalu!
Babeczka35 29.01.2016 18:08
Pyszna propozycja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat