Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem wieprzowo-grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 g
grzyby leśne 300 g , podgotowanych
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
woda 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
makaron świderki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem wieprzowo-grzybowym

Mięso myjemy , kroimy z kostkę.
Grzyby płuczemy ( zamrożone uprzednio rozmrażamy) kroimy także w małą kostkę.
Cebulę obieramy , siekamy drobno.
W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy mięso z cebulą , smażymy do zarumienienia.
Po tym czasie dodajemy grzyby , całość zalewamy bulionem , dusimy ok 30 min na wolnym ogniu.
Chwilę przed końcem duszenia mąkę energicznie mieszamy z wodą oraz chochelką wywaru z sosu by nie porobiły się grudki-przelewamy do garnka , mieszamy aż sos zgęstnieje.
Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzamy.
Rozkładamy na porcję , polewamy obficie gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 12.10.2015 16:21
Obiad potwierdzam pyszny , tylko szkoda że w tym roku grzybów jak na lekarstwo w większości regionów :(
Pani Domu 08.10.2015 12:20
bardzo dobry obiad
Konczi 06.10.2015 10:37
lubię wszystkie dania makaronowe :)
Futka 06.10.2015 10:32
Przepyszne połączenie :)
bertpvd 06.10.2015 09:32
pyszny obiad
Maridka19 06.10.2015 09:22
Pyszne jedzonko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak