Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem tuńczykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 35 dag
cebula czerwona 1 szt
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jogurt grecki 3 łyżki
papryka czerwona 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Jeśli ktoś woli pikantniejsze potrawy może dodać kawałek papryczki chili lub doprawić sos szczyptą pieprzu cayenne.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem tuńczykowym

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimna wodą, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Lekko oprószamy solą.
Krok 1 - Makaron z sosem tuńczykowym foto
2
Gdy cebula stanie się szklista dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 2 - Makaron z sosem tuńczykowym foto
3
Gdy papryka zmięknie dodajemy odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-4 min.
Krok 3 - Makaron z sosem tuńczykowym foto
4
Zmniejszamy ogień, dodajemy jogurt grecki, doprawiamy do smaku i ponownie delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Makaron z sosem tuńczykowym foto
5
Na talerze kładziemy porcje makaronu i nakładamy sos. Możemy posypać startym żółtym serem lub zieleniną.
Krok 5 - Makaron z sosem tuńczykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 24.02.2015 22:50
Świetnie dobrane składniki :)
adelajda 04.01.2015 08:29
Uwielbiam makarony :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak