Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
parmezan starty 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
mąka 3 łyżki
olej do smażenia
oliwa 2 łyżki
cebula 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 600 g
pietruszka zielona 1 pęczek
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
makaron
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami

Wrzucić do miski i wymieszać: mięso mielone, bułkę tartą, 2 łyżki parmezanu, jajko, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, zmiażdżony ząbek czosnku. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć je na oleju aż się zarumienią i odsączyć.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, przez chwilę dusić. Wrzucić pomidory, odrobinę posiekanej pietruszki, paprykę w proszku, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz. Dusić około 10 minut. Do sosu wrzucić pulpeciki i dusić razem około 5 minut.

Ugotować makaron według przepisu. Posypać startym parmezanem i pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak