Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem i szynką szwarcwaldzką jest szybkim i smacznym daniem na obiad lub kolację.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

makaron 250 gramów
sól 2 łyżeczki
woda 3 litry
ser żółty 20 dag
pomidory 12 sztuk
olej rzepakowy 6 łyżek
czosnek 1 główka
cukier 2 łyżki
szynka szwarcwaldzka 100 gramów
przyprawa uniwersalna Kucharek 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem

Przygotowanie:

1

Na oleju podsmażyć obrane, pokrojone w talarki i posypane cukrem ząbki czosnku na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.

Krok 1 - Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem foto
2
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka.
Krok 2 - Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem foto
3

Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.


Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem.

Krok 3 - Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak