Makaron z sosem bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobnego makaronu

    50 dag
  • soli

    1 szczypta
  • masła

    2 łyżka
  • śmietany 18-procentowej

    niepełna szklanka
  • czosnku

    2 ząbki
  • przyprawy do potraw KUCHAREK

    1 łyżeczka
  • soku z cytryny

    2 łyżeczki
  • bazylii Prymat

    2-3 łyżeczki
  • ser ementaler

    10 dag
  • ser salami

    10 dag
  • ser żółty

    10 (ementaler)
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i trzymać w cieple. Przygotować sos: stale mieszając, ser stopić na maśle, dodać przyprawę KUCHAREK i śmietanę, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, dodać bazylię i obrany, zmiażdżony czosnek. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, należy wlać 2-3 łyżki przegotowanej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 09.10.2012 16:57
fajny makaron
Pani Domu 09.10.2012 16:57
fajny makaron
jasiek 29.06.2011 18:04
super
Adamorek 24.05.2011 13:22
ciekawe i proste
Rique 20.04.2011 07:21
Coś dla mnie, bo uwielbiam makarony z ziołami. Łatwe w przygotowaniu i na pewno smaczne.
kriso 15.04.2011 11:41
super sosik
Neetka90 02.02.2011 19:45
Ciekawy przepis ;)
AgaS10 31.01.2011 09:41
pycha sosik:)
Paweł23 27.12.2010 20:06
dobry przepis, proste, szybkie i smaczne
szajba2 19.12.2010 13:33
makaron z sosem to mój faworyt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat