Makaron z serkiem i kurczakiem na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    3 piersi
  • marchew

    3
  • woda

    1 szklanka
  • serek topiony

    200 g
  • śmietana

    2 łyżki
  • mleko

    5 łyżek
  • sól

  • chili

  • olej

    1 łyżka
  • makaron rurki

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron z serkiem i kurczakiem na ostro foto
Makaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki. Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki marchew - dorzucam do mięsa. Wlewam szklankę wody, lekko pieprzę, dodaję chili i podduszam pod przykrywką kilka minut. Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron.
Krok 2 - Makaron z serkiem i kurczakiem na ostro foto
Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron.
Krok 3 - Makaron z serkiem i kurczakiem na ostro foto
Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 12.08.2012 14:30
Zapowiada się bardzo smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat