Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z prawdziwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 400 g
prawdziwki 350 g
wątróbka drobiowa 150 g
boczek wędzony 50 g
ząbek czosnku 1 szt
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 125 ml
śmietana 125 ml (22 %)
oliwa 4 łyżki
masło 3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z prawdziwkami

Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem z sosem i resztą śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.09.2015 13:15
idealne połączenie
paulina2157 29.09.2015 11:28
do makaronu grzybki świetnie pasują
luna76 29.09.2015 10:06
mmm, mogłabym zjeść z monitorem!!! :) mniam !!!
olkaaa 29.09.2015 08:23
Bardzo lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak