makaron z pesto z cukiniowymi pulpetami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pesto

  • bazylia świeża

    2-3 opakowania
  • słonecznik łuskany

    100 g
  • oliwa aromatyzowana

    1/2 szklanki
  • cytryna

    sok z 1/2 +skórka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • parmezan starty

    1/2 szklanki
  • czosnek ząbki

    3-4

pulpeciki

  • ser ricotta

    2 opakowania
  • cukinia

    2 małe sztuki
  • pomidory suszone w zalewie

    1/2 słoika
  • oliwa z suszonych pomidorów

    3 łyżki+smażenie
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    ok. 1 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki

dodatkowo

  • makaron

    ulubiony 500g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na tartce z grubymi oczkami, porządnie posól,przemieszaj i odstaw na około 20min. do momentu aż puści sok i zmięknie. W tym czasie przygotuj pesto-podpraż słonecznik na patelni i ostudź go. Bazylię, czosnek i sporą szczyptę soli przełóż do blendera i zmiksuj tak długo aż bazylia zmięknie i zwiędnie, dodaj słonecznik i miksuj az go rozdrobnisz, potem stopniowo wlewaj oliwę, dodaj sok i skórkę z cytryny, pieprz, a gdy pesto będzie prawie gotowe dodaj parmezan i chwilę zmiksuj. Następnie posiekaj drobno cebule i czosnek, podsmaż je na oliwie do momentu az się zeszklą i zmiękną, dodaj odciśniętą z wody cukinię i chwilę podsmaż aż straci ona surowość ale będzie miękka. Wystudź masę. Do serka ricotta dodaj posiekane suszone pomidory, jajka i zawartość patelni. Wsyp bułkę tartą-tyle aby ciasto mogło sie formować. Odstaw masę na 10min. do lodówki. Następnie formuj pulpety i panieruj je w bułce tartej-podsmaż na oliwie. W międzyczasie ugotuj makaron, wymieszaj go z pesto i podawaj z pulpecikami na wierzchu.
Do pesto w oryginale używa się drogich orzeszków piniowych-ja zastępuję je słonecznikiem, który po podprażeniu na złoto zyskuje podobny smak. Można go zastąpić dowolnymi orzechami-migdały sa świetne. Wart do pesto dodać szczyptę cukru, który łagodzi

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat