Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pesto rzodkiewkowo - bazyliowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron świderki

PESTO

bazylia świeża 1 drzewko
rzodkiewka 1 pęczek młodych listków
czosnek 2 - 3 ząbki
ser cheddar 70 g
orzechy włoskie 80 g
oliwa około 200 ml
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
syrop z agawy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto rzodkiewkowo - bazyliowym

Propozycja na makaron otulony aromatycznym i wyrazistym w smaku pesto z młodych listków rzodkiewki oraz listków bazylii. Całość dopełnia intensywna nuta sera Cheddar, prażone orzechy włoskie i młody, polski czosnek.

PRZYGOTOWANIE:

1. Orzechy włoskie prażymy na patelni lub w piekarniku, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

Umyte oraz osuszone listki (bazylii i rzodkiewki) delikatnie siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, dolewamy część oliwy z oliwek, dodajemy ząbki młodego czosnku i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty ser Cheddar, rozbite w moździerzu orzechy włoskie, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, syrop z agawy i jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

Na sam koniec pesto doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy go z wcześniej przygotowanym pesto.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 18.05.2015 12:11
Ciekawe dobranie składników
Ola1young 18.05.2015 10:33
fajne jedzonko
gosia56 18.05.2015 09:05
na pewno pyszne;)
Babeczka35 18.05.2015 07:19
Bardzo smacznie:)
Agata3 17.05.2015 23:12
super smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak