Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry

4.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kilka dni temu przygotowałam sporą porcję pesto z czosnku niedźwiedziego, a teraz chciałabym zaprezentować Wam danie z jego wykorzystaniem. Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, warzyw, mięs lub pieczywa. Moja dzisiejsza propozycja to mini penne z dodatkiem pesto w towarzystwie szynki prosciutto, kawałków sera mozzarella oraz pomidorków cherry. Zawsze staram się mieć zapas pesto w lodówce, dzięki czemu mogę szybko przygotować smaczne i pożywne danie. Gorąco polecam Wam to połączenie :)

Składniki:

Składniki:

makaron penne 240 g
pesto 4 łyżek
szynka 4 plastrów
mozarella kilk kulek lub serduszek sztuk
pomidorki cherry sztuk
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry

Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry, to:

- idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
- przepis kuchni włoskiej, który jest prosty w przygotowaniu
- nie tylko pyszny, ale pięknie prezentujący się na talerzu.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto z czosnku niedźwiedziego (sposób przygotowania znajduje się w moich przepisach)* >> Przepis na PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO.


* Do przygotowania dania możemy użyć także pesto z innych ziół - bazylii, pietruszki lub oregano.

Na wierzch dania układamy odcedzoną z zalewy mozzarellę, kawałki prosciutto oraz pomidorki cherry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe! :)


Oprócz pesto możemy przygotować z niego smaczną pastę z dodatkiem oliwy i soli (wtedy możemy przechowywać je aż do miesiąca w lodówce) lub zasuszyć listki i wykorzystywać je jako przyprawę do zup oraz sosów.

Życzę smacznego! :)

Makaron penne z pesto z czosnku niedźwiedziego, pomidorkami koktajlowymi i szynką prosciutto, to połączenie kuchni włoskiej i polskiej. Włoski makaron, szynka i mozzarella i pesto z sezonowego, polskiego czosnku niedźwiedziego, tworzą danie idealne! Całość udekorowana smakowitym serem mozzarella sprawi, że danie będzie nie tylko pięknie prezentować się na talerzu, ale również smakować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak