Makaron z patelni

Makaron z patelni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    15-20 dkg
  • pieczarki

    6-8 szt
  • boczek wędzony

    10 dkg
  • margaryna

    1/6 kostki
  • cebula biała

    1/2 szt
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • zielenina

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni rozpuścić margarynę. Wrzucić pokrojony boczek wędzony i smażyć na niewielkim ogniu. Dodać pokrojoną cebulę i uprzednio obrane i opłukane, pokrojone pieczarki. Podsmażyć a pieczarki nieco się przyrumienią. Do połowy patelni wlać wodę, zamieszać, dodać przyprawy i kilka minut pogotować.
Do tak powstałego sosu włożyć makaron. do tego celu najlepiej nadaje się makaron z zupek, 2-3 szt, lub ugotowany na półtwardo makaron nitki, np gniazda. Całość wraz z makaronem dusić pod przykryciem, aż makaron wciągnie większość sosu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, można uzupełnić nieco przegotowaną woda i zagotować. Dodać zieleninę i wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat