Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron nitki 200 g
woda 2,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mak 150-200 g
masło 50 g
daktyle 3-5 szt
olejek migdałowy 1/2 łyżeczki
migdały 8 szt
cukier 50 g
miód 1 łyżka
orzechy włoskie 2-3 łyżki posiekanych

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z makiem

Kroki postępowania

1
Orzechy, daktyle i migdały posiekać nożem.
Krok 1 - Makaron z makiem foto
2
Mak wcześniej wieczorem zalać wrzącą wodą, rano odsączyć na sicie.
Krok 2 - Makaron z makiem foto
3
Następnie zmielić maszynką 3 razy lub drobnym sitem 1 raz.
Krok 3 - Makaron z makiem foto
4
Mak smażyć na maśle, dodać cukier i miód. Przyprawić olejkiem migdałowym, dodać bakalie.
Krok 4 - Makaron z makiem foto
5
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, przelać przez durszlak zimą wodą i zostawić aby odsączyć z wody.
Krok 5 - Makaron z makiem foto
6
Wymieszać przygotowany mak z makaronem, przyprawić do smaku i podawać podgrzane danie na ciepło.
Krok 6 - Makaron z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak