Makaron z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    200 g
  • woda

    2,5 litra
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • mak

    150-200 g
  • masło

    50 g
  • daktyle

    3-5 szt
  • olejek migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • migdały

    8 szt
  • cukier

    50 g
  • miód

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    2-3 łyżki posiekanych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron z makiem foto
Orzechy, daktyle i migdały posiekać nożem.
Krok 2 - Makaron z makiem foto
Mak wcześniej wieczorem zalać wrzącą wodą, rano odsączyć na sicie.
Krok 3 - Makaron z makiem foto
Następnie zmielić maszynką 3 razy lub drobnym sitem 1 raz.
Krok 4 - Makaron z makiem foto
Mak smażyć na maśle, dodać cukier i miód. Przyprawić olejkiem migdałowym, dodać bakalie.
Krok 5 - Makaron z makiem foto
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, przelać przez durszlak zimą wodą i zostawić aby odsączyć z wody.
Krok 6 - Makaron z makiem foto
Wymieszać przygotowany mak z makaronem, przyprawić do smaku i podawać podgrzane danie na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat