Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

makaron 300 g
sos ciemny uniwersalny Łowicz
pieczarki 50 dag
papryka czerwona średnia
łopatka wieprzowa 40 dag
marchewka średnia
cebula mała

Przyprawy i dodatki

olej łyżka
sól
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
majeranek
woda odrobina
natka pietruszki garść posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE

Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba, że są wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam.
Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku.
Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię).
Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie).
W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 23.09.2017 10:04
Dziękuję Bożenko! :)
Bożena Matuszczyk 22.09.2017 22:46
Smakowite danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak