Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

To danie to minimum składników, maksimum smaku :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron

    200 gramów
  • kurki

    200 gramów
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • cebula

    0.5 sztuki
  • ząbek czosnku

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    0.5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki myję i osuszam, większe kroję na mniejsze kawałki.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.

W międzyczasie podsmażam na maśle z oliwą posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy lekko się zarumienią dodaję grzyby oraz 2/3 natki pietruszki, solę i smażę około 2-3 minuty.

Po tym czasie wlewam śmietankę, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Sos łączę z makaronem, gotuję jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat