Makaron z kurkami w śmietance z pestek dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na makaron z kurkami, który proponuję jest wyjątkowy ze względu na nietypowe wykonanie kremowej śmietanki, która będzie świetną alternatywą dla osób nietolerujących laktozy oraz będących na diecie roślinnej.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron

  • makaron spagetti

    200 gramów
  • olej z pestek winogron

    1 łyżka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • kurki

    250 gramów
  • pietruszka

    1 garść
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól

    2 szczypty

Śmietanka z dyni

  • pestki dyni

    0.5 szklanki
  • woda

    0.5 szklanki
  • cytryna

    1 ćwiartka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MAKARON Z KURKAMI W ŚMIETANCE Z PESTEK DYNI

Zagotować wodę na makaron, a w tym samym czasie przygotować śmietankę z pestek dyni. Do wysokiego naczynia wsypać pestki, dodać wodę, sok z cytryny oraz sól i zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Płyn, który powstanie odcisnąć na sitku z małymi oczkami, aby pozbyć się niezmielonych resztek dyni.
Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron, dodać posiekaną cebulkę, a gdy ta się zeszkli dorzucić dobrze umyte kurki. Do gotującej się, osolonej wody wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wlać dyniową śmietankę na patelnię z kurkami, a następnie dodać sól, pieprz oraz pietruszkę. Poczekać aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dorzucić 1/3 kostki warzywnej.
Ugotowany makaron podawać z sosem oraz świeżą pietruszką.
Sugeruję wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć pestki dyni, aby ułatwić zadanie blenderowi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat