Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne danie na bazie makaronu, z dodatkiem świeżych, pachnących lasem kurek i podsmażonego boczku :)

Składniki:

wszystkie składniki

makaron 300 gramów
kurki świeże 200 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
boczek wędzony 180 gramów
masło 82% 2 łyżki
śmietana 18% 100 gramów
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w paski i podsmażyć w rondlu do momentu, aż wytopi się trochę tłuszczu. Wtedy dodać cebulę pokrojoną w półpiórka oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć często mieszając, aż cebula się zeszkli.
Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Większe grzyby pokroić na połówki lub ćwiartki.

Do cebuli i boczki dodać masło, a gdy się roztopi, dodać kurki. Posolić i smażyć 5 minut, a następnie wlać śmietanę. Dusić 1-2 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić danie dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak