Makaron z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    40 dag
  • kurki

    25 dag
  • boczek wędzony

    10 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • bulion

    1 szklanka
  • olej

    3 Lyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule pokroić w drobną kostkę.Wędzony boczek również pokroić w kostkę.Kurki oczyścić,opłukać i osączyć na sitku.Natkę pietruszki umyć,osuszyć.Kilka gałązek zostawić do dekoracji,resztę posiekać,Zagotować w rondlu wodę,osolić,dodać łyżkę oleju.Wrzucić do wrzątku makaron,ugotować według przepisu na opakowaniu.W tym czasie mocno rozgrzać olej na patelni,podsmażyć na nim boczek.Dodać cebule,zeszklić.Dodać kurki,smażyć kilka minut razem z cebulą i boczkiem stale mieszając.Podlać rosołem,zagotować.Całość przyprawić na pikantnie solą,pieprzem i papryką,dodać kwaśną śmietanę,wymieszać.Tak przygotowany sos posypać natką.Makaron odcedzić po ugotowaniu.Na 4 talerzach umieścić porcje makaronu oraz grzybów z sosem.Udekorować natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gottrina 10.01.2012 16:58
świetny pomysł na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat