Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem
Zamarynowane mięso grillujemy przez ok. 20-25 minut.
Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy przełożyć go do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 30 minut.
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy jogurt, majonez, wasabi i musztardę. Zielony groszek gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do sosu, podobnie jak tymianek i kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
Sos podgrzewamy na patelni.
WAŻNE! Trzeba robić to na jak najmniejszym płomieniu by jogurt się nie zważył i zagotował! Sos ma się tylko podgrzać!
Do sosu dodajemy kurczaka i mieszamy.
Ugotowany makaron łączymy z sosem.
Na talerzu układamy rukolę, na którą nakładamy makaron z sosem.
Smacznego!