Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurczakiem, grzybami, selerem i Dijon

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 300 gram
pierś z kurczaka 350 gram
cebula 150 gram
grzyby 350 gram
seler naciowy 3 łodygi
musztarda dijon 2 łyżki
śmietanka 150 ml
szczypiorek 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurczakiem, grzybami, selerem i Dijon

(zmodyfikowany przepis Pascala Brodnickiego)

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Piersi pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Posól i popierz. Przełóż osączone z oliwy na bok.

Na oliwę, na której podsmażał się kurczak wrzuć posiekaną cebulę. Po pięciu minutach wrzuć pokrojone w półplasterki grzyby i pokrojony w centymetrowe kawałki seler naciowy. Całość lekko posól, dzięki temu warzywa puszczą sok, nie przypalą się i szybciej zmiękną.

Zdejmij patelnię z ognia, wlej mleko i dodaj musztardę. Wymieszaj sos z odcedzonym makaronem. Dopraw według uznania.

Wyłóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.01.2013 11:06
super obiadek
czekoladka_m 16.10.2012 18:17
pyszności:)
Iwka 16.10.2012 17:41
to jest to co lubię
Lemon 16.10.2012 17:27
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak