Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kiełbasa drobiowa
1/2 kg -
czosnek
3 ząbki -
kukurydza
1/2 puszki -
suszone pomidory
4 szt -
żurawina suszona
1/4 szkl -
śmietana 30%
200 ml -
mleko
1 szkl -
mąka
1,5 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
kurkuma
-
makaron spaghetti
-
olej
-
parmezan starty
-
oregano świeże
Przepis i sposób przygotowania Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym
2. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do głębokiego rondelka, dodajemy kukurydzę, żurawinę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszaną słodką śmietankę z mlekiem i mąką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na sam koniec sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i kurkumą.
3. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli i 2 łyżkami oleju. Gdy woda zawrze, wrzucamy makaron i gotujemy go bez przykrycia do miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Ugotowany makaron cedzimy, ale w żadnym wypadku nie przelewamy zimną wodą.
4. Gorący sos mieszamy z gorącym makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanym świeżym oregano.
SMACZNEGO :)
Komentarze (8)