Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kalmarami i porem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 500 g
por 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kalmary 250 g
olej 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sok z limetki 1 łyżka
kolendra 1 pęczek
parmezan starty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kalmarami i porem

Kroki postępowania

1
Zamrożone kalmary (krążki) przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Pora (tylko zieloną część) po umyciu dość drobno kroimy wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy i mieszamy. Smażymy na średnim ogniu ok 5 minut, dodajemy kalmary i całość smażymy przez ok 10-15 minut- do momentu aż kalmary będą miękkie.
Krok 1 - Makaron z kalmarami i porem  foto
2
Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, polewamy sokiem z limonki i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Makaron z kalmarami i porem  foto
3
Na samym końcu dodajemy posiekaną kolendrę, zdejmujemy patelnię z ognia i po wymieszaniu podajemy. Już na talerzu posypujemy startym parmezanem.
Krok 3 - Makaron z kalmarami i porem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.08.2014 06:50
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak