Makaron z indykiem w sosie bolognese

Makaron z indykiem w sosie bolognese

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 średnia
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • marchew

    1 mała
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    5 łyżek
  • makaron spaghetti

    2/3 opakowania
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • mięso mielone z indyka

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory przelać do garnuszka i gotować ok. 10-15 minut aż mocno odparują i rozgotują się. Odstawić, dodać bazylię oraz oregona i zmiksować blenderem do jednolitego musu.

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
Oliwę rozgrzać i wrzucić na nią pokrojony czosnek. Gdy się zrumieni, zdjąć go z oleju a następnie wrzucić cebulę i przesmażyć ją. Do cebuli dodać mielone mięso z podudzia indyczego i rozdrobnić na patelni by nie było dużych grudek mięsa. Posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 10 minut, dodać startą marchew po czym jeszcze chwilę (ok 5minut) pogotować. Następnie wlać do mięsa mus pomidorowy. Całość gotować ok. 7-10 minut na mniejszym ogniu. W trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem, dodać dość dużo papryki słodkiej a ostrej wg uznania. Można jeszcze trochę dodać bazylii.

Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu z opakowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 11.01.2013 15:09
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat