Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z indykiem w sosie bolognese

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
cebula 1 średnia
pomidory krojone z puszki 1 puszka
marchew 1 mała
sól do smaku
pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 5 łyżek
makaron spaghetti 2/3 opakowania
oregano 1/2 łyżeczki
mięso mielone z indyka 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z indykiem w sosie bolognese

Pomidory przelać do garnuszka i gotować ok. 10-15 minut aż mocno odparują i rozgotują się. Odstawić, dodać bazylię oraz oregona i zmiksować blenderem do jednolitego musu.

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić drobno w kostkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
Oliwę rozgrzać i wrzucić na nią pokrojony czosnek. Gdy się zrumieni, zdjąć go z oleju a następnie wrzucić cebulę i przesmażyć ją. Do cebuli dodać mielone mięso z podudzia indyczego i rozdrobnić na patelni by nie było dużych grudek mięsa. Posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 10 minut, dodać startą marchew po czym jeszcze chwilę (ok 5minut) pogotować. Następnie wlać do mięsa mus pomidorowy. Całość gotować ok. 7-10 minut na mniejszym ogniu. W trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem, dodać dość dużo papryki słodkiej a ostrej wg uznania. Można jeszcze trochę dodać bazylii.

Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu z opakowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 11.01.2013 15:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak