Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z gulaszem mięsnym z kukurydzą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 200 g
żołądki drobiowe 200 g
czosnek 5 ząbków
cebula 2 średnie
marchewka 2 średnie
kukurydza 0,5 puszki
bulion wołowy 1 kostka
porto 100 ml
ziele angielskie 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
tymianek
natka pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej
mąka pszenna 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
karkówka 200 bez kości
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z gulaszem mięsnym z kukurydzą

Jeżeli nie macie szybkowaru to czas duszenia pod przykryciem będzie o połowę dłuższy, będzie potrzebna również większa ilość płynu.

Wszystkie mięsa pokroić w paski, w szybkowarze rozgrzać oliwę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Wrzucić wołowinę, podsmażać 5 min na małym ogniu, następnie dodać żołądki podsmażać kolejne 5 min i na koniec dorzucić karczek, podsmażać do momentu aż mięso się zarumieni. Podczas smażenia mięsa pokroić czosnek i marchew w plasterki, cebulę w piórka, dodać do mięsa, podsypać mąką, wymieszać i podsmażyć. Przygotować 300 ml bulionu (jeśli macie swój wywar to nawet lepiej, my jednak nie mieliśmy i użyliśmy kostki). Jak cebulka będzie zeszklona zalać całość bulionem, dodać ziele, liść laurowy i tymianek. Zamknąć szybkowar i dusić 15 minut.

Po tym czasie otworzyć, przemieszać, dodać papryki ostrej i podlać porto. Ponownie zamknąć i dusić 20 min. Po tym czasie sprawdzić teksturę mięsa, czy nie jest twarde, jeżeli uważacie, że ilość sosu jest zbyt mała dolać bulionu i gotować jeszcze przez chwilę.

Jeżeli mięso jest już miękkie to dodać odcedzoną kukurydzę i natkę pietruszki, gotować jeszcze około 3 min na małym ogniu.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 03.03.2014 17:42
Lubię takie obiadki :-)
Milka100 05.02.2014 10:40
ale apetyczne cudo
patryska76 05.02.2014 09:28
Pyszny gulasz ;-)
adelajda 05.02.2014 09:17
lubię gulasz z wołowiny :)
Aleksandra/Olcia 05.02.2014 09:10
mniam mniam
gosia56 05.02.2014 09:05
na pewno pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak