Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z gulaszem mięsnym z kukurydzą
Wszystkie mięsa pokroić w paski, w szybkowarze rozgrzać oliwę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Wrzucić wołowinę, podsmażać 5 min na małym ogniu, następnie dodać żołądki podsmażać kolejne 5 min i na koniec dorzucić karczek, podsmażać do momentu aż mięso się zarumieni. Podczas smażenia mięsa pokroić czosnek i marchew w plasterki, cebulę w piórka, dodać do mięsa, podsypać mąką, wymieszać i podsmażyć. Przygotować 300 ml bulionu (jeśli macie swój wywar to nawet lepiej, my jednak nie mieliśmy i użyliśmy kostki). Jak cebulka będzie zeszklona zalać całość bulionem, dodać ziele, liść laurowy i tymianek. Zamknąć szybkowar i dusić 15 minut.
Po tym czasie otworzyć, przemieszać, dodać papryki ostrej i podlać porto. Ponownie zamknąć i dusić 20 min. Po tym czasie sprawdzić teksturę mięsa, czy nie jest twarde, jeżeli uważacie, że ilość sosu jest zbyt mała dolać bulionu i gotować jeszcze przez chwilę.
Jeżeli mięso jest już miękkie to dodać odcedzoną kukurydzę i natkę pietruszki, gotować jeszcze około 3 min na małym ogniu.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente.