Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z grzybami, winem i mascarpone

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron barwion sepią 400 g
pieczarki 6 szt
serek mascarpone 250 g
wino czerwone wytrawne 100 ml
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z grzybami, winem i mascarpone

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło.
Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak