Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami
KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je w paski. Z groszku cukrowego odcinamy końcówki i kroimy go na mniejsze kawałki.
* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania.
KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy pikantną przyprawą (możemy je także zamarynować z dodatkiem oleju i odstawić na noc). Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy, dodajemy groszek cukrowy i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.