Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z dyniowym pesto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 200 g
szałwia 1 łyżeczka listków
pestki dyni 100 g
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
parmezan starty 4 łyżki
makaron świderki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z dyniowym pesto

Dynię kroimy w kostkę o boku mniej więcej 2cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy i posypujemy posiekanymi listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż dynia będzie miękka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do rozdrabniacza wrzucamy pestki dyni, upieczoną dynię, posiekany ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z dyniowym pesto i parmezanem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanymi pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak