Makaron z ciecierzycy w sosie kokosowym z kardamonowym kurczakiem i warzywami

Makaron z ciecierzycy w sosie kokosowym z kardamonowym kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron z ciecierzycy jest niezwykle zdrowy. Zawiera mało węglowodanów, ale sporo białka, błonnika oraz składników mineralnych tj. fosfor, miedź oraz mangan. Dzisiaj otula go sos na bazie mleczka kokosowego oraz aromatyczny kurczak, cukinia, słodka marchewka i świeża kolendra.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron świderki z ciecierzycy

    200 gramów
  • polędwiczki z kurczaka

    200 gramów
  • cukinia

    1/3 sztuki
  • marchew młoda

    2 sztuki
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • syrop klonowy

    1 łyżeczka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • kardamon

    1 szczypta
  • olej kokosowy

    15 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy je w łyżce mleczka oraz oleju kokosowego. Następnie oprószamy je solą oraz mielonym kardamonem i odstawiamy do lekkiego zamarynowania.

KROK 2. Cukinię kroimy w drobną kostkę, a marchewki w bardzo cienkie plasterki. Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie kawałki polędwiczek, a następnie zalewamy je mleczkiem kokosowym (stałą częścią), dodajemy syrop klonowy, szczyptę soli oraz kardamonu i dusimy wszystko przez chwilę.

KROK 3. Makaron z ciecierzycy gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy go z sosem kokosowym, dodajemy pokrojone kawałki warzyw oraz posiekaną świeżą kolendrę, mieszamy i gotowe! Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat