Makaron z botwinkowym pesto

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli przerażają was upały oraz opcja stania i gotowania, proponuję coś, co robi się bardzo szybko, jest lekkie, a struktura rozpieszcza podniebienia. We włoskie smaki wplotłem trochę naszej rodzimej kuchni. Botwinka nie tylko w zupie, ale i w wersji na surowo, pysznie smakuje.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron

    250 gramów
  • botwinka

    1 pęczek
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    150 mililitrów
  • serek naturalny

    1 łyżka
  • koperek

    1 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody z gotowania (około 100 ml).

Botwinkę siekamy, blendujemy z dodatkiem oleju, orzechów i serka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do pesto dodajemy makaron wraz z wodą po gotowaniu makaronu.

Składniki dokładnie łączymy, podajemy od razu po przygotowaniu z posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat